Niet infectieuze aortitis

Niet infectieuze aortitis
Inflammatoire aortitis is een ziekte waarbij het afweersysteem van het lichaam zich keert tegen lichaamseigen weefsel, in dit geval de aorta. De afweer cellen (witte bloedcellen) zorgen ervoor dat de bloedvatwand ontstoken raakt. Er wordt aangenomen dat de aanwezigheid van vet dan wel aderverkalking in de vaatwand de ontsteking reactie in gang zet. Een ontsteking van een bloedvat wordt ook wel vasculitis genoemd. Inflammatoire aortitis is zeer zeldzaam (1-5 per 100.000 personen) en komt vooral voor bij mannen tussen de 40 en 60 jaar die kampen met overgewicht. Tevens komt auto-immuun-gemedieerde aortitis voor bij spondylartritis, artritis psoriatica en gaat het samen met retroperitoneale fibrose RPF; ziekten die ook meer voorkomen bij mannen.

Veelvoorkomende klachten bij inflammatoire aortitis zijn:

Algemene klachten

  • Koorts en nachtelijk zweten
  • Verminderde eetlust en afvallen (meer dan 2 kg)
  • Vermoeidheid, sombere gevoelens

Specifieke klachten

  • Pijn of moe gevoel welke ontstaat bij het lopen (etalagebenen)
  • Gewrichts- en spierpijn vooral van nek, schouders, heupen
  • Rugpijn
  • Nierfunctiestoornissen met name als de aortitis samengaat met retroperitoneale fibrose

Hoe ontstaat niet infectieuze aortitis?
Bij het ontstaan van aortitis spelen meerdere factoren een rol. Zoals leeftijd, geslacht, genetische en omgevingsfactoren. Met namen hypercholesterolemie, roken en hypertensie zijn gerelateerd aan het ontstaan van auto-immuun gemedieerde inflammatoire aortitis

Beloop niet infectieuze aortitis
Aortitis kan na 1 jaar in remissie gaan maar dit is maar bij een klein deel van de patiënten. Bij meer dan 70% van de patiënten treden er recidieven op en moet de prednisolon worden opgehoogd en gewisseld worden van prednisolon sparend middel. Als aortitis niet behandeld wordt kan er zich een verwijding (aneursyma) van de aorta ontwikkelen (inflammatoir aneurysma).