Onderzoek & onderwijs

Onderzoek en Onderwijs
Het Vasculitis Expertisecentrum (VEC) van het UMCG is een NFU erkend vasculitis expertisecentrum. Het vasculitis expertisecentrum van het UMCG levert hooggespecialiseerde (topreferente) zorg en is betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
Het doel van het vasculitisonderzoek heeft als centraal thema het verbeteren van zorg voor de vasculitispatiënt. Belangrijk hierin zijn dat de vasculitis vroeg herkend wordt en de benadeling tijdig gestart wordt om schade te voorkomen.
In het onderzoek is het belangrijk dat we meer inzicht krijgen in immunologische processen welke bijdragen aan het ziekteverloop en de respons op de behandeling. Omdat vasculitis vaak op oudere leeftijd optreedt staat de veroudering van het immuunsysteem centraal in het onderzoek.
Het vasculitis translationele onderzoeksteam bestaat uit meerdere arts-onderzoekers, onderzoekers, promovendi, analisten en studenten die nauw samenwerken om meer inzicht krijgen in het ontstaan en het verloop van de vasculitis. Meer informatie over het onderzoek binnen het Vasculitis Expertise Centrum kunt u vinden onder het kopje ‘Wetenschappelijk onderzoek’. Hier staan onder meer de lopende onderzoeken, afgeronde publicaties en proefschriften.
Patiënten geven richting aan ons onderzoek door de vragen die zij stellen. Zo wil elke patient graag weten waarom de ziekte ontstaat en wat de prognose is. Verder zijn patiënten bezorgd over de bijwerkingen van de prednisolon en zouden ze graag een alternatieve behandeling willen.
Patiënten staan tevens centraal in de prospectieve cohortstudies. Dankzij hun bijdrage, bijvoorbeeld in de vorm van het invullen van vragenlijsten en het afgeven van bloedmonsters en biopten, komen wij steeds meer te weten over het ontstaan en verloop van de ziekte. Al meer dan 30 jaar worden GPA patiënten in ons centrum behandeld en een groot deel hiervan wordt prospectief gevolgd. Daarnaast worden reuscelarteriitis (RCA ook wel GCA, Giant Cell Arteritis) patiënten in ons centrum behandeld en sinds 2010 prospectief gevolgd in het GPS (GCA, PMR (polymyalgia rheumatica= spierreuma), SENEX= gezonde ouderen) cohort.
Het vasculitis expertisecentrum draagt graag bij aan het onderwijs voor studenten in de bachelor- of master-fase van hun universitaire (of hbo) opleiding. Onder begeleiding van een promovendus of ervaren analist kunnen zij een onderzoeksstage doen. Voor enthousiaste studenten die wellicht geïnteresseerd zijn in een onderzoeksstage is meer informatie te vinden onder het kopje ‘Studenten’.