Polymyalgia Rheumatica (PMR)

Polymyalgia rheumatica (PMR) is een reumatische ontstekingsziekte. PMR wordt vaak gezien in patiënten met Reuscel Arteriitis (RCA) en vice versa: 40-60% van de patiënten met RCA lijdt ook aan PMR ten tijde van de diagnose en in 16-21% van de patiënten met PMR zal ook RCA ontwikkelen. Nieuw onderzoek wijst uit dat RCA en PMR grotendeels overlappende ziektebeelden zijn.

Een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaakt schade in de pezen en peesscheden rondom gewrichten. Dit leidt tot pijnlijke en stijve gewrichten, voornamelijk rondom de nek, schouders en/of heupen. PMR komt voornamelijk boven het 50e levensjaar voor. Vrouwen zijn in vergelijking tot mannen twee tot drie keer zo vaak aangedaan. PMR is na reuma de meest voorkomende systemische reumatische aandoening bij volwassenen. De oorzaak van PMR is nog onbekend.

Kijk voor meer informatie naar de uitgebreide folder over PMR van het Reumafonds.

Klachten bij PMR
Veel voorkomende klachten bij PMR zijn:

  • Continue pijn en stijfheid in nek, schouders en/of heupen
  • Pijn die erger wordt bij beweging
  • De klachten zijn in beide schouders en/of heupen aanwezig
  • Langdurige ochtend stijfheid
  • Vermoeidheid

Kijk voor meer informatie ook naar de uitgebreide folder over PMR van de Vasculitis Stichting. Hierin wordt naast de klachten en de behandeling ook veel verteld over het dagelijks leven met PMR: werk, sporten, omgaan met de ziekte en nog veel meer.

Diagnose
De diagnose PMR wordt gesteld op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Als de arts een vermoeden heeft van PMR op basis van bovenstaande klachten dan zal hij/zij bij het lichamelijk onderzoek gaan kijken naar uw gewrichten. Daarnaast kan het bloed worden onderzocht naar de bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen (BSE) en de ontstekingswaarden (CRP). Beeldvorming zoals een röntgenfoto of echografie zal alleen worden gedaan bij twijfel.

Behandeling bij PMR
PMR wordt op dit moment in het UMCG behandeld met prednisolon. Soms worden er ook ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven, de zogenaamde NSAID’s. De behandeling met prednisolon zorgt binnen enkele dagen voor vermindering van de klachten. Op geleide van klachten en bloedwaarden volgt een langzaam afbouwschema. Het nadeel van prednisolon is dat het veel bijwerkingen met zich mee kan brengen, daarom wordt er momenteel veel onderzoek gedaan naar prednisolon vervangende middelen.